Bérbe adó ingatlanok

bérbe adó lakás, bérbe adó üzlethelység, bérbe adó ház

Hogyan lehet ingatlant bérbe adni?

Egy ingatlan bérbeadása egyszerűnek tűnhet: kiadom valakinek a lakásomat, aki fizet azért, hogy használhassa. Sajnos azonban mégsem ennyire egyszerű ez a folyamat, mint szinte minden tevékenységet, amiből bevétel származik, ezt is törvények szabályozzák, a bevétel után pedig adózni kell.

Ingatlan-bérbeadás esetén a különböző közterhek egymásra is hatással vannak, így érdemes előre egy pénzügyi tervet készíteni, hogy átlátható legyen, hogyan érdemes a költségeket elszámolni. Az ingatlan bérbeadásából eredő jövedelem 2011. január 1-jétől már nem elkülönülten, hanem az összevont adóalap részeként, mint önálló tevékenységből származó jövedelem adózik.

 

Nagyon fontos, hogy ha ingatlant szeretnénk bérbe adni, minden ehhez szükséges hivatalos lépést tegyünk meg, különben csúnyán ráfizethetünk! A bérlővel kössünk szerződést, amiben leszögezzük, hogy milyen jogai is kötelezettségei vannak a feleknek. Ebben rögzítik például a bérleti díj mértékét, illetve hogy a bérlő mire használhatja é mire nem használhatja az ingatlant. Bútorozott ingatlan esetén a szerződésben rögzítik azt is, hogy mi képezi a bérbeadó tulajdonát, és mi a bérlőét, de azt is belefoglalják a dokumentumba, hogy a tulajdonos mikor és milyen módon jelenhet meg az ingatlanban – például bejelentés nélkül nem állíthat be, nem zaklathatja a bérlőket.

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank